Lymfoom is een kwaadaardige zwelling van lymfatisch weefsel. Dat kunnen de lymfeklieren zijn maar ook het lymfatisch weefsel in de milt, lever of andere inwendige organen.

Lymfoom is een aandoening die helaas heel vaak over-gediagnosticeerd wordt. Dat wil zeggen dat regelmatig fretten worden ingeslapen waarbij onterecht de diagnose lymfoom wordt gesteld! Fretten hebben namelijk veel vaker last van ontstekingen die ook een vergroting geven van diverse lymfeklieren en van de milt.

Ziekteverschijnselen

Lymfoom komt meestal voor bij oudere fretten en heeft een geleidelijk verloop. Over het algemeen worden hierbij de uit- en inwendige lymfeklieren en inwendige organen aangetast.De klachten hangen af van de organen die betrokken zijn bij deze ziekte. Aspecifieke, vage symptomen als slecht eten, vermageren en lusteloosheid zijn vaak aanwezig. Andere mogelijke symptomen kunnen zijn chronische diarree, misselijkheid, milde benauwdheid of zwakte in de achterhand.

LymfomaVergrote kaak lymfeklieren, door lymfoom of een chronische middenoorontsteking

De diagnose

Bij lichamelijk onderzoek kunnen vergrote uit- en inwendige lymfeklieren voelbaar zijn. Röntgenfoto’s en een echo van de buik kunnen nadere informatie geven. Uiteindelijk geeft weefselonderzoek pas de juiste diagnose. Biopten met een dunne naald van deze vergrote lymfeklieren zijn vaak niet goed te boordelen door de patholoog en kunnen makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Beter is het om de lymfeklier in zijn geheel te verwijderen en op te sturen.
Een ervaren fretten-dierenarts kan aan de hand van het klinisch onderzoek, bloed- en urine-onderzoek ook vaak de diagnose met ruime zekerheid stellen.

NB Indien bij een fretje met het onderzoek alleen een grote milt wordt gevonden,dan is dat bijna nooit tengevolge van lymfoom. Een vergrote milt is een reactie op een chronische ontsteking in het maagdarmkanaal. Laat dus nooit een fretje inslapen omdat er een grote massa (milt) in de buik voelbaar is, maar maak een afspraak op de Frettenkliniek.

De behandeling

De ziekte heeft een langzaam verloop en met medicatie wordt vaak een goed resultaat bereikt van diverse maanden tot soms een jaar.