Deze aandoening komt voor bij vrouwtjes die te lang loops zijn. Dit zijn meestal ongesteriliseerde vrouwtjes. Maar het kan ook een gesteriliseerd vrouwtje zijn waarbij een stukje eierstok is blijven zitten of een fretje met een bijnierprobleem.

Een vrouwtje is loops van ongeveer maart tot augustus. Als zij niet gedekt wordt, waardoor ze uit de loopsheid komt, blijft ze maandenlang onder invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen). Deze oestrogenen zijn op de lange duur schadelijk voor de gezondheid van het vrouwtje. Er ontstaat een beenmergdepressie waardoor het beenmerg onvoldoende belangrijke bloedcellen produceert voor het fretje. Hierdoor is het fretje gevoeliger voor ontstekingen, ontstaat bloedarmoede en kunnen bloedingen ontstaan. Dit ziekte beeld is al mogelijk na één maand loopsheid, maar zal zich vaker pas aan het einde van de loopsheid openbaren.

langdurig loops 2

Ziekteverschijnselen

Het vrouwtje heeft een duidelijk opgezwollen vulva (zie de afbeelding) met een vaginale uitvloeiing die kan variëren van waterig tot pure pus. Door de bloedarmoede zijn de neus en de slijmvliezen in het bekje bleek van kleur. Meestal is het diertje behoorlijk wat gewicht verloren. Een symmetrische kaalheid kan zichtbaar zijn aan de staart en onder de buik maar deze kan zich ook verder over het lichaam verspreiden. In ernstige gevallen is het fretje lusteloos en wil niet meer eten. Er kunnen bloedingen optreden in de huid of in het maagdarmkanaal. Door bloedingen in het ruggenmerg of de hersenen kunnen neurologische klachten ontstaan.

Behandeling

De plaatsing van een hormoonimplantaat is de beste behandeling. Het diertje komt uit de loopsheid en knapt snel weer op. Deze dieren horen niet onder narcose te worden gebracht voor een chirurgische sterilisatie. Bij een duidelijk zieke fret is het narcose risico te groot. Daarnaast zal het diertje enige tijd aanvullende medicatie nodig hebben om te kunnen herstellen.

Preventie

Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt kunnen het beste, vroeg in het voorjaar volgend op hun geboorte, worden behandeld met een hormoonimplantaat. Fretten met een hormoonimplantaat hebben daarnaast op latere leeftijd minder kans op de ontwikkeling van bijnierproblemen.
Chirurgische sterlisatie wordt steeds minder gedaan vanwege de grote voordelen van het implanteren met hormoonimplantaten. 
Het geven antiloopsheidinjecties is niet meer van deze tijd.

kaalheid ivm te lang loops

Kaalheid bij een loops vrouwtje