De geslachtsopening (vulva) van het vrouwtje (moertje) ligt onder de anus. Tijdens het bronstseizoen (de loopsheid) zijn de vulvalippen sterk gezwollen en lijkt de vulva op een koffieboon of bij langdurige loopsheid nog wel groter.

Bij een loops vrouwtje zwelt de vulva onder invloed van vrouwelijke hormonen op tot een flinke koffieboon. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende het gehele bronstseizoen (6 maanden) loops. De eisprong, waardoor de loopsheid eindigt en normaliter een zwangerschap begint, treedt namelijk pas op na een dekking. Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels voor een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Daar kan de fret erg ziek van worden en zelfs aan overlijden!

DSC01808Een (hoog)loops fretje met een grote vulva

Waarom sterilisatie?
Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen gesteriliseerd worden. Als vrouwtjes te lang loops blijven, bestaat het risico op beenmergdepressie met een mogelijke fatale afloop. Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd. Dit kan het beste gebeuren door een dierenarts die hier al enige ervaring mee heeft. Als niet de volledige eierstokken worden verwijderd en er dus een klein deel achterblijft, zal het restant ontaarden. Het fretje wordt dan een paar weken tot een paar jaar later weer loops. Een tweede operatie is echter veel moeilijker en kan ernstige complicaties met zich meebrengen.

DSC01815Een eenjarig fretje aan het einde van het bronstseizoen. De 6 maanden loopsheid veroorzaken kaalheid en algehele verzwakking.

Hoe oud moet het fretje zijn?
Vrouwtjes worden loops in het voorjaar volgend op hun geboorte. Dat is op 4 tot 10 maanden leeftijd. Het natuurlijke bronstseizoen is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops. Een vroege loopsheid ontstaat vooral bij dieren die gehuisvest zijn met veel kunstmatig licht.

De sterilisatie kan het beste vóór of in het begin van de loopsheid worden uitgevoerd. Normaliter gebeurt het vanaf 6 maanden leeftijd. Het is verstandig om het fretje niet langer dan één maand loops te laten. Zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is!! Als vrouwtjes immers te lang loops zijn, krijgen ze ernstige problemen met beenmergdepressie.

Sterilisatie in de Frettenkliniek

Een sterilisatie van een vrouwtje is in onze Frettenkliniek een eenvoudige en veilige ingreep waar vrijwel nooit complicaties bij optreden. Meer dan ruim 1000 fretten zijn uw fretje reeds voorgegaan. Het fretje wordt van tevoren uitgebreid onderzocht door de frettendierenarts en gaat onder narcose met de meest veilige gasnarcose. Een vrouwtje mag 3 uur na de operatie weer mee naar huis. Het diertje is dan weer volledig wakker en alert. Veel mensen die van ver komen, blijven wachten in de wachtkamer of brengen een bezoekje aan de prachtige oude steden Woudrichem of Heusden.

Voor een veel beter alternatief voor sterilisatie: zie Hormoonimplantaten.

NB: Tijdens de corona crisis voor mensen mogen geen onnodige operaties worden verricht. Dan mogen alleen de implantaten worden gegeven.