Fretten zijn zeer kieskeurig. De meeste fretten hebben een duidelijke smaakvoorkeur ontwikkeld en verwachten hun vertrouwde voer in hun bakje en niets anders. Ze trekken hun neusje op voor elke verandering van voer. Het is daarom vaak moeilijk om de (oudere) fret om te schakelen op een kwalitatief beter voer.

Geleidelijk overschakelen door nieuwe brokjes bij de oude brokjes te voegen is meestal gedoemd te mislukken. De fretten laten het nieuwe voer gewoon liggen of graven net zolang in hun voederbakje tot al het nieuwe voer eruit ligt en eten alleen de oude brokjes. Een totale omschakeling (in een keer) is meestal het beste. Het kan helpen om Nutri-plus gel®, Ferretvite® of Ferretone® over de nieuwe brokjes te smeren om deze aantrekkelijker te maken. Ook kan het helpen om 1x daags in de ochtend nog een kleine hoeveelheid van het oude voer te geven, tegen de avond krijgt het fretje honger en begint hopelijk aan de nieuwe brokjes.

De overschakeling naar prooidieren of ander (rauw) vlees kan het beste door kleine hoeveelheden aan te bieden, begin met kleine babymuisjes. Warm ze wat op tot ze lauw warm zijn en smakelijk ruiken. Stop een klein stukje in de bek om ze laten wennen aan de smaak. Heb geduld! Vaak moet je er even een aantal dagen de tijd voor nemen en het steeds weer proberen. Lees hier meer over overschakelen.

Wees voorzichtig met het omschakelen van zieke of oudere fretten boven de leeftijd van 5 jaar. Het is mogelijk dat oudere fretjes reeds insulinomen hebben ontwikkeld, waardoor een te lang vasten gevaarlijk kan worden door een dalende bloedsuikerspiegel.

IMG 3212 Small