Het is verstandig om pups in het nest al bij te voeden om tegemoet te komen aan hun toenemende voedingsbehoeften zodat de moeder minder belast wordt. Zeker in een nest met meer dan 6 pups. Vanaf 3 weken leeftijd kunnen pups tweemaal daags bijgevoerd worden met KMR kittenmelk of A/D blikvoer. Laat het bakje niet zonder toezicht in het nest staan, omdat de pups hier doorheen kunnen kruipen en nat en koud worden.

Nadat de oogjes zijn opengegaan op 30-35 dagen leeftijd, zal een pup in staat zijn om harde brokjes of vleesvoeding te eten. Geef geen rauw vlees of prooidieren. Daar hebben we slechte ervaringen mee: Zie het artikel over het corona virus bij jonge dieren. De jonge pups kunnen dezelfde brokjes eten als die van de moeder, mits deze van goede kwaliteit zijn. 

 

Pups 2 tot 3 weken

Voor een goede sociale ontwikkeling van een jong fretje is het belangrijk dat een pupje pas na 8 weken van de moeder en de rest van het nest wordt gescheiden. De correcties van de moeder en het contact met andere pups is belangrijk voor de ontwikkeling van normaal gedrag bij de jonge fret. Eerdere scheiding kan leiden tot ongewenst overmatig ruw gedrag (meestal aangezien voor agressief gedrag) van het pupje omdat het diertje onvoldoende correcties heeft gekregen van de moeder. Ook overmatig angstig gedrag kan mogelijk zijn oorsprong hebben in een onvoldoende stabiele normale ontwikkeling bij de moeder. (BOYCE 2001) 

Daarnaast is ook erg belangrijk dat zij in die periode veel contact hebben gehad met hun verzorgers, de mens. Zodat zij deze herkennen en niet angstig zijn voor hun nieuwe eigenaren.

Gewichtstoename van een goed gevoed mannelijk pupje (BELL 1997)
- Geboortegewicht: 8-10 gram
- 1 week leeftijd: 30 gram
- 2 weken leeftijd: 60-70 gram
- 3 weken leeftijd: 100 gram
- 4 weken leeftijd: 150 gram
- 6 weken leeftijd: 300 gram
- 9 weken leeftijd: 700 gram

Voeding van moederloze pups

Het voeden en verzorgen van pasgeboren pups waarvan de moeder geen melk heeft, is bijzonder moeilijk. Het beste kunnen de pups bij een ander lacterend vrouwtje geplaatst worden. De meeste moeders accepteren dit. Als dit niet mogelijk is, dan kunnen de pups het beste bij de natuurlijke moeder gelaten worden, zodat zij de verzorging kan blijven doen. De fretjes kunnen vervolgens gevoerd worden met KMR kittenmelk waaraan ¼ deel slagroom wordt toegevoegd om het vetgehalte te verhogen. Voer de pups dag en nacht elke 4 uur met melk op lichaamstemperatuur. Pups hebben moeder- of vervangende melk nodig tot minstens 5 weken leeftijd.

De ervaring leert dat het heel erg moeilijk is om pups onder de 10 - 12 dagen zonder moeder of moedermelk groot te brengen.