De Frettenkliniek is in het voorjaar van 2001 opgericht door dierenarts Hanneke Roest. Na een studiereis in Amerika besloot zij om zich alleen nog met de frettendiergeneeskunde bezig te houden. Tijdens haar werk wordt zij bijgestaan door haar assistent Jeffrey.


Dierenarts Hanneke Roest (eerder Moorman-Roest)

hanneke met fret 4aIn 1958 ben ik in hartje Amsterdam geboren alwaar ik tot mijn 15e jaar heb gewoond. Na mijn middelbare schooltijd in Hilversum ben ik begonnen aan de studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. In het laatste studiejaar stelde Professor S. Lumeij van Bijzondere Dieren op de Universiteit voor om een literatuuronderzoek naar ziekten bij de fret te doen. Ik had echter nog nooit een fret gezien. Daar wist hij wel wat op. Hij nodigde mij thuis uit en liet zijn eigen fretten zien die hij gebruikte om mee te jagen. Ik was vrijwel direct gefascineerd door dit bijzondere diertje. Aan het referaat "De diergeneeskundige aspecten van de fret als huisdier" heb ik vervolgens een jaar hard gewerkt en er ruim 200 wetenschappelijk artikelen voor doorgelezen. Dat dit kleine diertje mijn latere leven sterk zou beïnvloeden, kon ik toen nog niet vermoeden.

 • In 1986 ben ik afgestudeerd aan de Diergeneeskundige Faculteit te Utrecht. Een jaar later werd mijn referaat in het "Diergeneeskundig Memorandum" gepubliceerd en was het jarenlang een standaard werk voor dierenartsen.
 • In 1988 startte ik samen met mijn echtgenoot “Dierenkliniek Brouwhuis” in Helmond. Deze kliniek groeide uit tot een kliniek met vier dierenartsen en zes assistentes.
 • In 1989 richtte ik tesamen met Nel Smeding, Gé Verburg en Sylvia Opentij Stichting de Fret op.
 • In 1997 werd mijn dochtertje Lieke geboren.
 • In 1999 schreef ik voor het Tijdschrift van Diergeneeskunde een reeks van artikelen over "De ziekten van de fret ingedeeld naar klinische symptomen".
 • Voorjaar 2001 start van “De Frettenkliniek”. Tot begin 2001 bestonden mijn werkzaamheden voornamelijk uit het behandelen van honden en katten. Ik behandelde wel veel fretten, maar was eigenlijk nog te druk met de groei van de dierenkliniek. Pas na een studiereis in Amerika besloot ik mij alleen nog bezig te houden met de fretten-diergeneeskunde. Tijdens deze reis logeerde ik bij dierenarts Susan Brown. Een van mijn grote voorbeelden. Ik had haar ontmoet tijdens een congres en tot mijn grote verbazing nodigde zij mij samen met mijn echtgenoot uit om naar haar internationaal bekende kliniek in Chicago te komen. Een aanbod waar ik een jaar later dankbaar gebruik van maakte. Sinds die tijd bezoek ik ook regelmatig frettensymposia en andere collega's in Amerika.
 • In 2003 gaf ik mijn eerste belangrijke buitenlandse lezing over fretten in Atlanta in Amerika.
 • In 2004 organiseerde ik samen met Stephenie Baas en Nanja Kroon het 1e Nederlandse Frettensymposium. Het was een groot succes. Later kwam Birgit van der Laan ons team versterken wat uiteindelijk elke 2-4 jaar leidde tot een prachtig en druk bezocht frettensymposium voor zowel eigenaren als dierenartsen. 
 • In 2005 schreef ik voor het boek “Krankheiten der Heimtieren” van Gabrisch en Zwart het hoofdstuk “Frettchen”.
 • In 2010 werd de Frettenkliniek een zelfstandige onderneming.
 • In 2012 verhuisde de Frettenkliniek naar Eindhoven. Er werden veel nieuwe investeringen gedaan. Zoals nieuwe anaethesie apparatuur, een beademingsapparaat speciaal voor kleine dieren als de fret en een ultra- moderne bewakingsmonitor.
 • In 2013 werd met Birgit van der Laan en Nanja Kroon Stichting Het Frettensymposium opgericht.
 • In november 2013 vond het 4e Frettensymposium plaats. Daar werd door mij een eerste lezing gegeven over chronische middenoorontsteking bij de fret en hield ik een gezamenlijke lezing met Dr. Claudia Vinke over het biologische gedrag van de fret.
 • In maart 2014 is het hoofdstuk "Frettchen" in het boek "Krankheiten der heimtieren" door mij weer helemaal bijgewerkt naar de laatste inzichten. Zowel mijn eigen inzichten als de inzichten van internationale collega's en onderzoekers die zijn opgeschreven in de wetenschappelijke artikelen.
 • Juni 2015 is de frettenkliniek verhuisd naar Giessen (onder Gorinchem). De kliniek is nu gevestigd op een prachtige landelijke locatie. Goed bereikbaar vanuit het hele land. 
 • Februari 2019: Ik stop gedurende een paar maanden met het doen van consulten om nader onderzoek te kunnen doen naar een zeer ernstige ziekte onder de Nederlandse fretten. De fretten populatie wordt ernstig bedreigd door een ziekte die waarschijnlijk is ontstaan door het voeren van rauwvoeding en prooidieren. Ondanks dat deze voeding momenteel veel minder wordt gegeven blijkt de ziekte steeds ernstige vormen aan te nemen. De ziekte wordt waarschijnlijk overgedragen van ouders op de nieuw geboren pups. De ziekte is moeilijk te bestijden en de heeft een langzaam verloop waarbij de dieren geleidelijk aan steeds zieker worden.
 • April 2019: De sluiting van de Frettenkliniek gaat langer duren. Dit heeft te maken met het onderzoek naar de “rauwvoeding problematiek” maar ook met mijn eigen gezondheid. 2018 was een te zwaar jaar met veel zieke jonge dieren, veel dieren die te vroeg moesten sterven (zie rauwvoeding problematiek) en daarnaast veel werk met het onderzoek. Dat heeft mijn gezondheid geen goed gedaan en ik ben daar nog van herstellende. Gelukkig gaat het steeds beter en ben ik ook nu nog actief bezig met mijn vak, de fretten, het onderzoek en de voorbereiding voor een aantal lezingen in het buitenland. In de zomer gaan we langer op vakantie en daar kijk ik erg naar uit. Het werk met de fretten blijft mijn passie en er is nog veel te doen aan het welzijn van deze dieren, daarom wil ik graag weer beginnen na de zomer.

Mijn kennis over fretten probeer ik uit te dragen via mijn bijdrage aan de Nederlandse Frettensymposia en het geven van lezingen aan dierenartsen, assistentes en frettenliefhebbers in binnen en buitenland. Regelmatig schrijf ik artikelen voor dierenartsen en in de nieuwsbrief van Stichting de Fret. Daarnaast besteed ik veel tijd aan onderzoek. In het verleden naar de bestrijding van oormijt met het product “Stronghold”, het aantonen van de Helicobacter bacterie bij fretten in Nederland en de bepaling van normaalwaardes voor bloedparameters bij de fret. In samenwerking met Stichting de Fret heb ik onderzoek gedaan naar de verspreiding van het Aleutian Disease Virus (ADV) in ons land. Met de Erasmus universiteit was ik nauw betrokken bij het voorkomen en aantonen van het Corona virus bij fretten. Ook was ik betrokken bij het implantatenonderzoek van Nico Schoemaker van de Universiteit te Utrecht en een Helicobacter-onderzoek bij de fret voor de Universiteit van Gent. Onderzoek naar chronische middenoor problemen is een eigen onderzoek uitgevoerd op de Frettenkliniek. Het onderzoek naar de rauwvoeding problematiek wordt gedaan in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Erasmus Univesritiet te Rotterdam..