Narcose bij een fret
Jonge fretten kunnen gelukkig vrij goed tegen een narcose. Dan moeten ze natuurlijk wel de juiste narcose en vooral ook de juiste nazorg nà de narcose krijgen. Dit ligt anders voor fretten vanaf 4-5 jaar leeftijd. Hierbij is ervaring met fretten en een constante bewaking erg belangrijk.
De voorbereiding
Gezien de korte passagetijd van voedsel in het maagdarmkanaal is het niet nodig om een fret langer dan 4 uur voor een operatie te laten vasten. Bij oudere fretten met mogelijke insulinomen kan dat zelfs gevaarlijk zijn! Wel altijd laten drinken. Bij fretten vanaf 5 jaar leeftijd is het verstandig om vóór een operatie eerst een bloedonderzoek te doen om o.a. nier- en leverfunctie te controleren. Vlak voor de operatie krijgt uw fretje antibiotica en infuus. Vervolgens wordt na het geven van een sedatiemiddel uw fretje met gasnarcose (Isofluraan) en zuurstof onder narcose gebracht.
Gasnarcose met intubatie
De operatie
Tijdens de operatie is het geven van extra warmte erg belangrijk. Omdat een fretje maar klein is, kan het diertje snel afkoelen tijdens een operatie. Hiervoor is speciale apparatuur beschikbaar op de kliniek.
Op de Frettenkliniek is kunstmatige beademing mogelijk hetgeen tot significant minder complicaties tijdens en na de operatie leidt.
Tijdens de operatie wordt de functie van het hart met behulp van ECG en van de ademhaling met behulp van een capnograaf continu door de assistent in de gaten gehouden. Omdat een fretje maar een klein dier is, wordt speciaal instrumentarium en een loepbril met een extra lichtbron gebruikt waarmee heel precies gewerkt kan worden.
Nazorg na de operatie
Na de operatie is een couveuse, met de mogelijkheid voor extra zuurstof toediening, de beste plaats voor de fret om weer rustig bij te komen. Regelmatig moet de temperatuur van de fret vervolgens worden bijgehouden zodat het diertje ook weer niet te warm wordt. Fretten kunnen namelijk erg slecht tegen teveel warmte. Warmtematjes of kruiken kunnen bij onjuist gebruik ernstige brandwonden veroorzaken bij een fretje. Bij sommige operaties, zoals bij het verwijderen van insulinomen, hoort een fretje een aantal dagen in de kliniek te verblijven. Een juiste nazorg draagt namelijk bij aan een zo goed mogelijk en langdurig effect van de operatie.
De couveuse
Chirurgie en opname in de Frettenkliniek
Alle fretten die bij ons in de Frettenkliniek worden geopereerd, krijgen ze de beste zorg die er is. De fretten worden geopereerd door frettendierenarts Hanneke Roest. Ook de nazorg na de operatie is intensief. Deze is erg belangrijk voor een goed herstel. Indien een langer verblijf in de Frettenkliniek wenselijk is, wordt uw fretje ook 's nachts en in het weekend door dierenarts Hanneke Roest verzorgd.
Eigenaren van fret-patiënten die zijn opgenomen in de Frettenkliniek kunnen elke werkdag bellen. In het weekend neemt de dierenarts zelf telefonisch contact met u op. De dierenarts informeert u dan over de gezondheidstoestand van uw fretje. Indien zich belangrijke wijzingen in de toestand van de patiënt voordoen zal altijd (telefonisch) contact met u worden genomen, ook 's avonds of 's nachts. Het is mogelijk om tijdens de openingsuren van de kliniek uw fretje te bezoeken.