Fretten worden meestal in een ruime kooi gehouden. Een fret hoort, afhankelijk van zijn leeftijd en behoefte, een paar uur per dag vrijuit kunnen spelen en rennen buiten de kooi. In de kooi wordt meestal voornamelijk geslapen. Het spelen gebeurt buiten de kooi. Het liefst wil de fret dan ook eventjes wat aandacht van zijn baasje. Een eet-, toilet- en slaapgedeelte horen in elke kooi aanwezig te zijn.

ferretnationFretten zijn over het algemeen zindelijk en doen hun behoeftes op een kattenbak. Helaas zijn er echter ook fretjes die het daar ook wel eens naast doen. Dit is vooral het geval als er meerdere fretten aanwezig zijn en heeft dan te maken met territoriaal gedrag (zie ook Frettengedrag en stress) Het grit van de kattenbak mag niet te stoffig zijn. Veel fretten gaan met hun neus door het grit en fijn stof veroorzaakt irritatie van de neus, keel en bronchiën waardoor fretten kunnen gaan niezen en hoesten. Om dezelfde reden zijn zaagsel, hooi en stro ook niet geschikt voor een frettenkooi. Ook gaat het fijne stof in de vacht zitten waardoor ze een stug aanvoelende vacht kunnen krijgen.

Voor het welzijn van een fret is het belangrijk dat hij kan slapen in soort holletje. De fret ligt graag beschut ergens in of onder te slapen. Handdoekjes in een doosje of hokje, frettenslaapzakjes of frettenhangmatjes (met een zakje erin) voldoen prima. Als een fretje gaat knagen aan de stof van een slaapzakje of hangmatje is er meestal iets met hem aan de hand. Dat is geen normaal gedrag.

Huisvesting met andere fretten
Naar mijn mening wordt veel stress veroorzaakt door een onjuiste huisvesting. Deze stress-situaties kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij fretten. De fret is een territoriaal dier dat behoefte heeft aan een eigen plek, een eigen territorium. Dat geeft hem veiligheid en rust. De meest ideale huisvesting is naar mijn mening een eigen kooi (territorium) voor iedere fret. Fretten die goed samen overweg kunnen en weinig territoriale gedragingen naar elkaar hebben kunnen wel buiten de kooi met elkaar spelen.  Als het tijd is om te gaan slapen gaat elke fret weer in zijn eigen kooi, in zijn eigen veilige "hol = territorium". In die kooi mag geen andere fret komen, dus tijdens het spelen gaan de kooien dicht. Zie voor meer informatie "Frettengedrag en stress".

Van nature blijft de fret een territoriaal dier dat liefst niet in een groep leeft.  Of fretten goed samen gaan is meestal bij de eerste introductie (op eigen terrein) het beste zichtbaar. Fretten hebben de eigenschap zich aan te passen. Dat betekent dat ze binnen 2 weken na introductie van een andere fret weinig of geen agressief gedrag meer vertonen. Helaas tast deze aanpassing het welzijn van fretten meestal behoorlijk aan.

Binnen of buiten?
Fretten kunnen ook buiten worden gehuisvest, maar temperaturen boven de 30° C kunnen ze niet verdragen. Als de temperatuur onder de 5°C komt, is het belangrijk om het nachthok goed te isoleren en de fretten extra nestmateriaal te geven. Bij twijfel of er extra verwarming moet komen, kunt u 's ochtends als de fret net wakker wordt, zijn temperatuur opnemen. De normale lichaamstemperatuur van de fret is 38°-39°C. Indien die temperatuur 's ochtends onder de 37,3 - 37,5° komt, kan het diertje zijn temperatuur onvoldoende op peil houden en is aanvullende verwarming noodzakelijk. Bedenk dat een fret in een buitenkooi behoefte heeft uitdagingen buiten de kooi. Bijvoorbeeld door ze in de tuin of in huis rond te laten lopen.